[...] oraz w funkcjonowaniu układu nerwowego. Do zachowania zdrowego układu nerwowego przyczynia się poprzez udział w produkcji mieliny, substancji izolującej nerwy. Ponadto witamina B12 jest zaangażowana w przemianę homocysteiny, co ma znaczenie dla zdrowia serca. Adaptogeny i nastrój oraz motywacja Wraz z rosnącą wiedzą na temat ziół [...]
Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje [...]
Widzę, że rozpoczął się tutaj temat suplementacji witaminami to przy okazji może podeślę do oceny moją aktualną suplementację. Być może biorę czegoś za dużo co jest zbędne i nie potrzebnie wydaje na to kasę. Rano: - Kompleks Witamin (potas 300 mg, magnez 180 mg, wapń 120 mg, witamina C 80 mg, niacyna (witamina B3) 32 mg NE, witamina E 30 mg [...]
[...] w końcowych etapach walki zapewnia nie tylko kalorie z tkanki tłuszczowej, ale również utrzymanie koncentracji. Ważną funkcję spełnić mogą też witaminy, takie jak niacyna (witamina B3) i pirydoksyna (B6). Wspierają bowiem metabolizm energetyczny oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Warto też zwrócić uwagę na związek pochodzenia [...]
Dynia to coś więcej niż tylko smak sezonowych, jesiennych dań. Ma ona imponujące korzyści dla naszego organizmu. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały i stanowi doskonały wybór dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dyni i dlaczego warto włączyć dynię do swojej diety?
Wafle ryżowe i kukurydziane są częstym wyborem wśród osób dbających o linię. Oba rodzaje wafli cieszą się popularnością ze względu na swoją chrupkość, lekkość i łatwość zastosowania. Jednak istnieje kilka różnic, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczej, które warto poznać przed podjęciem decyzji. Podsumowanie Wybór między waflami [...]
Podroby, często pomijane lub wręcz odrzucane w kuchni wielu osób, są niezwykle wartościowym źródłem składników odżywczych. Spożycie podrobów nie tylko wprowadza do diety interesujące smaki, ale także dostarcza organizmowi niezbędnych elementów, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia [...]
Ciemna czekolada to nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto [...]
[...] niezależnie od miejsca i czasu. Właśnie dlatego, wzbogacenie napoju o witaminy z grupy B znacząco podnosi jego wartość odżywczą. Dlaczego te, a nie inne witaminy? Niacyna (witamina B3), kwas pantotenowy (B5), czy witaminy B6 i B12 to związki, których obecność w organizmie konieczna jest do regulacji szeregu procesów metabolicznych. Wlicza się w [...]